«

»

Απρ 22

Η εμπειρία μου στο e-twinning : Άρθρο της κας. Μελαχρινής Παπαρδέλη

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ETWINNING

Όταν πρωτοξεκίνησα στο etwining το μόνο πράγμα που ήξερα είναι ότι πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα μέσα από την οποία οι εκπαιδευτικοί έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε συνεργασίες με σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποτέ δε φαντάστηκα ότι δουλεύοντας θα ανακάλυπτα κυριολεκτικά ένα καινούριο κόσμο!
Ανοίγοντας λοιπόν το προφίλ μου και ψάχνοντας να βρω συνεργάτες για να ξεκινήσω το έργο που ήθελα να δουλέψω, συνάντησα πολλές δυσκολίες γιατί όπως λέει και η παροιμία «κάθε αρχή και δύσκολη». Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο να βρεις συνεργάτες επειδή όταν είσαι καινούριος και δε σε ξέρουν πρέπει να επιμένεις. Δουλεύοντας όμως ψάχνοντας και επικοινωνώντας με συναδέλφους από διάφορες χώρες ανακάλυψα τόσα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που δεν το περίμενα.
Στα τρία αυτά χρόνια που είμαι στο etwinning έχω δουλέψει πολλά προγράμματα, άλλα επιτυχημένα και άλλα όχι και τόσο.
Όσο μάθαινα τόσο μεγάλωνε και ο ενθουσιασμός μου τον οποίο μετέδωσα και στα παιδιά. Δε θα ξεχάσω ποτέ το πόσο πολύ χάρηκαν τα παιδιά όταν μας έστειλαν τις πρώτες φωτογραφίες από το πρώτο σχολείο που συνεργαστήκαμε. Ένιωσαν τέτοια υπερηφάνεια!Είχαν πλέον φίλους από το εξωτερικό!
Έτσι όσο μεγάλωνε η χαρά τόσο μεγάλωνε και η όρεξη όλων μας να συνεχίσουμε.Το αποκορύφωμα ήταν όταν πήραμε την πρώτη ετικέτα ποιότητας που είναι ένα είδος επιβράβευσης για την ποιότητα του έργου που δουλεύαμε.Στην τάξη γινόταν πανηγύρι!
Δουλεύοντας και προχωρώντας καταφέραμε με πολύ σκληρή δουλειά και πήραμε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μεβλάνα που είναι μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που μπορεί να πάρει ένα έργο, δηλαδή να κερδίσει ένα ευρωπαϊκό βραβείο.
Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε ότι θα γίνει ποτέ! Ανάμεσα σε 300 ευρωπαϊκά έργα και μετά από πολλές επιτροπές επιλογής των καλύτερων έργων πήραμε το βραβείο!
Αυτό που κέρδισα από το etwinning είναι ότι κατάφερα να κάνω τα παιδιά ακόμα και τα πιο αδιάφορα να συμμετέχουν σε όλα όσα γίνονταν στην τάξη, να μάθουν να συνεργάζονται και ερχόμενα σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και παραδόσεις να αποδεχτούν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα σε οποιοδήποτε επίπεδο (συνεργαστήκαμε και με παιδιά από ένα ειδικό σχολείο της Γερμανίας).
Όσο για μένα, το γεγονός ότι κατάφερα τους μαθητές μου να ενδιαφερθούν και να συμμετέχουν όλοι τους σ?αυτό που κάναμε στην τάξη, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου!
Κατά τη διάρκεια των επαφών μου με τους συνεργάτες των έργων που δούλεψα, δημιούργησα και κάποιες πολύ όμορφες φιλίες τις οποίες όχι μόνο συνεχίζω να κρατάω ,αλλά όσο περνάει ο καιρός δυναμώνουν, μιας και με κάποιους από αυτούς τους φίλους έχουμε συναντηθεί και από κοντά και τώρα πια είμαστε και οικογενειακοί φίλοι.

Μελαχροινή Παπαρδέλη
Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων

Η κα. Μελαχροινή Παπαρδέλη, Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Ζερβοχωρίων, βραβεύτηκε το 2013, στο πλαίσια του προγράμματος e-Twinning,με το βραβείο Mevlana Prize για το πρόγραμμα Διαπολιτισμικής κατανόησης

http://www.etwinning.net/el/pub/progress/awards/european_prizes/european_prizes_winners_2013.htm