«

»

Φεβ 05

Έκθεση : 1912 : Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων (1912-2012) από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται σπονδυλωτή έκθεση με τίτλο «1912 Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων». Η έκθεση αποτελεί μία ευκαιρία για όλους τους μαθητές να γνωρίσουν την Θεσσαλονίκη του περασμένου αιώνα και να δουν μέσα από μοναδικά αντικείμενα την ιστορία της πόλης να ζωντανεύει.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Βασιλικό Θέατρο (ΚΘΒΕ), στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς και θα διαρκέσει έως 31 Μαρτίου 2013.
Στην έκθεση αξιοποιείται μια σειρά ιστορικών τεκμηρίων, ετερογενών αντικειμένων, που προέρχονται από δύο πλούσιες συλλογές θεσσαλονικέων συλλεκτών, την προσωπική συλλογή του υπογράφοντος και του Γεωργίου Κωνσταντινίδη. Αρθρώνεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες που επιγράφονται α) θεσμοί και λειτουργία της ελληνικής κοινότητας, β) πολιτισμός κα0ι κοινωνική ζωή, γ) εμπόριο και επιχειρηματικότητα, δ) η αρχαιολογία στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης και ε) μακεδονικός αγώνας και απελευθέρωση.
Οι ενότητες αυτές φιλοξενούνται σε αντίστοιχους συμβολικούς χώρους της πόλης: το συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, το Βασιλικό Θέατρο (ΚΘΒΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Τα μεγαλύτερα κομμάτια της έκθεσης φιλοξενούνται στο Πολεμικό Μουσείο (η θεματική ενότητα που φιλοξενείται αφορά στη συνεισφορά της Θεσσαλονίκης στον Μακεδονικό Αγώνα και στην απελευθέρωση), στο Συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (η θεματική ενότητα που φιλοξενείται αφορά στους θεσμούς και λειτουργία της ελληνικής κοινότητας) και στο Βασιλικό Θέατρο (η θεματική ενότητα που φιλοξενείται αφορά στον πολιτισμό και στην κοινωνική ζωή).
Αν πρόκειται να επιλεγεί ένας χώρος επίσκεψης, θα συνιστούσαμε έναν εκ των ανωτέρω τριών.
Οι άλλοι δύο χώροι , το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (η αρχαιολογία στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (εμπόριο και επιχειρηματικότητα) είναι εξαιρετικά σημαντικοί από απόψεως θεματικής και εκθεμάτων αλλά πιο περιορισμένης έκτασης.

Συγκεκριμένα:
Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Μακεδονικός αγώνας και απελευθέρωση» (Γρ. Λαμπράκη 4 [πίσω πλευρά του ΠΑΜΑΚ και του Παλαιού 424 ΓΣΝΕ], τηλ. 2310 893731 ? 2310 249803, καθημερινές 09:00- 14:00, Σαββατοκύριακα 10:00 ? 14:00)
Βασιλικό Θέατρο «Πολιτισμός και κοινωνική ζωή» (Πλατεία Λευκού Πύργου, τηλ. 2310 251632)
Συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς «Θεσμοί και λειτουργία της ελληνικής κοινότητας» (Κατούνη 12 ? 14, Λαδάδικα, τηλ. 2310 385651, 385661, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 ? 14:00 & 18:00 ? 21:00
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο «Εμπόριο και επιχειρηματικότητα» (Τσιμισκή 29 τηλ. 2310 370132 Δευτέρα έως Παρασκευή – εκτός αργιών -, ώρες 9:00 – 14:30)
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Η αρχαιολογία στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης» (Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310 830538, Δευτέρα έως Κυριακή , ώρες 8:00 – 15:00)
Η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να αναδείξει τα πρόσωπα της ελληνικής κοινότητας της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες πριν την απελευθέρωση της πόλης? μιας κοινότητας ακμαίας που αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Γεμάτη σφρίγος και υψηλό εθνικό φρόνημα, διεκδικούσε δυναμικά την θέση της σε μία πολυεθνική μητρόπολη της οποίας αποτελούσε περίπου το 1/5 του πληθυσμού. Διεκδικούσε όμως πολλά περισσότερα από όσα αντιστοιχούσαν στη πληθυσμιακή της ισχύ. Διεκδικούσε πρώτα από όλα, στηριζόμενη στην ανθεκτικότητα των τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού και της ορθόδοξης παράδοσης, να είναι η ηθική και φυσική κληρονόμος της πόλης. Φρόντιζε να διατηρεί τον αυτοσεβασμό της και να αυξάνει το γόητρό της μέσα από στέρεους θεσμούς αυτοδιοίκησης και αλληλοβοήθειας περιορίζοντας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα μέσα στην πόλη, την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανάμεσα στα μέλη της. Απελευθέρωνε τις δημιουργικές της δυνάμεις για επιχειρηματική πρόοδο και προκοπή δίπλα στις πιο καθιερωμένες στα οικονομικά πράγματα κοινότητες, αλλά συνάμα έδειχνε ότι μπορούσε να γευτεί τους καρπούς των κόπων της, να ψυχαγωγηθεί και να ονειρευτεί. Και όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν, να δείχνεται δυναμική και δραστήρια σε όσους επιβουλεύονταν τα δίκαιά της.
Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες επισκέψεων στους χώρους της έκθεσης τα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τους παραπάνω χώρους.